Når sommeren går mot slutten, men vannet fortsatt er så varmt at torsken holder seg på dypet, da vet du at tiden snart er moden for noe av det mest spennende fisket vi har i Norge – makrellfiske. Denne livlige og velsmakende fisken kommer fra sør i store stimer og passerer hver eneste fjord og brygge i landet. Da er det bare å ta med seg fiskestang og kaste ut. Er stimen der, er det nesten garantert at du får napp. Makrellfiske er noe av det beste jeg vet, og det er en aktivitet alle kan delta i, både barn og voksne.
Makrell
- Sesong: Fra mai til november, vanligvis best fra juli til september.
- Utstyr: Sluk med hekle eller makrelldupp, haspelstang (9-11 fot), haspelsnelle (2000-2500 størrelse)
- Spises: Kokt, stekt, røykt
Her fanger du makrell
Makrellen er en fisk som vanligvis lever i de åpne hav i Syden. Når det blir for varmt om sommeren svømmer den til Norden, hvor vannet er mere passe. Da svømmer den i store stimer og jager småfisk og småkreps i fjord og langs kysten.
Derfor kan båtfiskere fange store mengder når de finner en stim. Makrellen liker seg best når den er et noen meter under havoverflaten, fra 3 – 6 meter er typisk der du treffer den. Det betyr også at det er enklest å få opp makrellen fra båt, der du kan fiske på riktig dyp.
Men det går helt fint å fange makrell fra land. Makrellen kommer ofte helt inn til land når den jakter langs berg og brygge. Da gjelder det å kaste ut sluk og hekter der stimen er, eller helst litt foran.. Når makrellstimen er der merker du det tydelig. Da koker vannet, når makrellen jager helt i havoverflaten. Kast ud da! Ofte får du mer enn én, kanskje hele fire makreller på samme kast. Da merker du det!
Makrell fiske fra land er typisk bryggefiske eller fra bro, der vannet er forholdsvis dybt nære land og der makrellen kan jage ved å presse byttefisken foran seg inn mot bryggesiden. Derfor trenger du vanligvis ikke kaste langt. I gamle dager fisket man makrell med bambusslenger på flere meter, med dupp og sildestrimmel som agn. Mere trengs ikke.
Makrell fiske fra land – utstyr og tips
Det finns to måter å fiske etter makrell fra land, sluk og dupp.
Makrellen er en livlig fisk, og når man fisker fra båt med sluk og hekle er det ikke uvanlig å få flere på kroken samtidig. Dette er ikke altid like lett fra bryggen, men fiske med sluk og hekle er stadig førstevalget for folk flest.
Den andre metoden er fiske med dupp. Her fisker du med dupp og så line på 2-3 meter og så endelig sild på kroken som agn. Dette er svært effektivt, men krever du har et glidende dupp. Dette kan være litt vrient, men er altså veldig effektivt.
Tommelfingerregel: Makrell kommer i stimer, så får du napp er det bare med å kaste ut igjen.
Makrell fiske med sluk og hekle
Fisker du med sluk kan du bruke en vanlig sluk med en vekt på 20-40 gram og fiske i god fart opp gjennom vannet, med variert snurring og små rykk. Når du kaster ut kan du telle til 8, så sluken synker ned i passe dybe. En metode er å snurre inn først horisontalt mens du hever stanga vertikalt og så gi noen nikk på toppen, så ned igjen og begynne på nytt. Du bør ikke fiske helt på overflaten, men heller ikke på bunnen som med torsk. Hvis makrellen er i vannet, vil den sannsynligvis bite hvis du presenterer den med sluk og hekle. Den er ikke kresen
Makrell heklen kan enten være klassisk sildehekle, selv om det er bedre med litt større kroker, eller makrell hekle med for eksempel imitert blekksprut. Sluken din kan være en allsidig sluk som Sølvkroken.
Makrell fiske med glidende dupp
En annen svært effektiv metode er fiske med gliende dupp.. Dette er favoritt metoden min i det gode sommerværet, for så kan du plante deg på stolen og holde øye med duppen som vugger opp og ned i bølgene.
Det er nesten meditativt å følge duppen til den plutselig forsvinner og du har fisk på kroken – nydelig! Glidende dupp krever litt forklaring. Ettersom makrellen er en fisk som lever i de frie vannmassene, noen meter under overflaten, nytter det ikke med en vanlig dupp. Gliende dupp fungerer ved å sette en liten stopp på snøret.
Det er ikke så vanskelig som det høres ut, ikke i det hele tatt, så prøv det. Bli om nødvendig vist hvordan du gjør det der du kjøper fiskeutstyr.
Det mest populære agnet er sild. Bruker du sild skjærer du dem i strimler, gjerne litt lange og ikke for brede, da makrellen har en liten munn.
5 tips for å fange mer makrell
1.Fisk med dupp, ikke sluk
Det er enkelt å fange makrell med sluk. Men fiske med dupp er ofte mer effektivt, og absolutt mer behagelig.
Du fisker best makrell med et glidende dupp på 3-4 meters dybde. Et vanlig dupp med snøre på 2 meter kan også fungere dersom du ikke har et glidende dupp tilgjengelig. Å fiske med et flytende dupp er ikke spesielt vanskelig, men du må utvilsomt øve litt på kastingen.
2. Bruk små, skarpe kroker.
Makrellen er en fighter, men den har en forholdsvis liten munn uten tenner. Den liker å nappe forsiktig først, før den virkelig tar agnet. Gjør deg selv en tjeneste og skaff skarpe, små kroker, for eksempel i størrelse 8-10. Bruk nye kroker! Eller slipe dem med en slipestein hvis du ikke vil kjøpe nye.
Gjem kroken godt i agnet. Makrellen har godt syn, selv om den neppe oppdager en krok på avstand.
3. Kutt agnet langt og tynt
Det er bred enighet om at det beste agnet for makrell er småfisk som sild.
Makrellen har en liten munn. En vanlig feil er å skjære agnet for tykt og stort, slik at makrellen ikke kan svelge det på første forsøk. Da hopper den ofte av igjen. Kutt derfor et langt tynt stykke, for eksempel 3-4 cm langt og 0,5 cm tykt. Hekt agnet slik at den største delen av agnet henger fritt fra kroken. Slik kan makrellen nappe på agnet uten å smake på en krok.
4. Fisk med to stenger
Meitefiske etter makrell er supergøy, men det kan bli lang tid å vente på stimen. Når stimen først kommer er det action, og da gjelder det å håve dem inn. En stim kan komme forbi og svømme ut på et minutt.
Med to stenger kan du også fiske på forskjellige dyp. Én på 2-3 meter og én på 3-4 meter eller enda dypere.
Men pass deg nå! Jeg har før mistet en stang og snelle til en vill makrell som trakk hele greia i vannet. Sørg for at stangen din står stødig og godt, for det er kraft i makrellen og den VIL trekke taklet ditt i vannet hvis det ikke står stødig.
5. Fisk ved skumring
I høysesongen, fra august til september, kan du fange makrell hele døgnet, men fisket er aller best i skumringen. De tidlige morgentimene er best, men timene før og etter solnedgang er også svært gode.
Min erfaring tilsier at man ikke fanger makrell i fullstendig mørke, men skumringstimene gir nesten alltid fisk, eller i det minste napp. Så det er tidlig opp eller sent ut som gjelder. Glem fisketuren midt på lyse dagen, selv om det er fristende med sol (hvis værmeldingen tillater det).
Oppbevaring og spise
Makrellen er en utmerket spisefisk. Da jeg var barn spiste vi den ofte kokt, avkjølt og servert med agurksalat. Men det finnes mange måter å tilberede makrell på – stekt, kokt eller røkt. Stekt makrell med poteter, smør og agurksalat bør være populært hos de fleste.
Det sies at makrell er en fisk som fort blir dårlig, så du bør oppbevare den riktig. Jeg foretrekker å rense all fisk med en gang jeg har fanget den, også makrell. Det tar mindre enn ett minutt, og deretter legger jeg fisken i pose eller helst i en bøtte med vann som jeg dekker til. De vakre fargene på makrell forsvinner raskt etter at fisken dør. Det vet garnsildfiskere godt når makrellen de trekker opp er blek og slapp. Skynd deg derfor å sløye og gjemme bort fisken.
I likhet med ørret og sild kan makrell av og til ha sildemark, en parasitt vi bør unngå. Det er ingen risiko ved fisk som er tilberedt ordentlig, altså kokt eller stekt. For sikkerhets skyld kan du fryse makrellen ett døgn ved -20 grader.