Hvordan fiske med dupp? Tips og utstyr

Fiske med dupp er en effektiv og morsom måte å fiske på. En dupp er en flytende eller synkende gjenstand som festes på fiskesnøret for å holde agnet i en bestemt dybde i vannet. Her er noen tips for hvordan komme i gang med fiske med dupp:

Hva trenger man for å fiske med dupp?

  •  Fiskestang 
  •  Fiskesnelle
  •  Fiskesnøre 
  •  Dupp (se nedenfor)
  •  Krok
  •  Agn, kunstig flue eller sluk
  •  Duppstopper (valgfritt)
  •  Splitthagl (valgfritt)

Fiske med dupp og mark

Fiske med dupp og mark er den mest klassiske måten å fiske med dupp på. Denne teknikken har holdt seg uendret i hundrevis av år. Ved å bruke mark som agn kan du fange rovfisk som abbor, ørret og ål i både ferskvann og saltvann.

Når du fisker med dupp og mark er valg av riktig krokstørrelse avgjørende for å unngå bomfiske. En vanlig feil er å bruke for store kroker i forhold til fisken du er ute etter. På Hooked.no anbefaler de små kroker i størrelse “XX” til abbor og små ørret.

«Små sylskarpe kroker i størrelse XX. (En stor feil mange gjør er å bruke for store gamle halvrustne kroker som har ligget igjen i oldefarsfiskeveske. Det alene sørger for at du sa synligvis ikke får 9 av 10 fisk)»

Når du fisker med levende mark som agn trenger du vanligvis ikke å være så aktiv med duppen. Marken beveger seg naturlig og tiltrekker fisk. Men hvis du ikke får napp, kan det være lurt å animere duppen litt ved å sveive inn, vente litt, og sveive inn igjen med mellomrom.

Er du ute etter ørret, er det ekstra viktig å fiske aktivt med duppen. Har vannet naturlig strøm eller bevegelse, trenger du derimot ikke animere duppen så mye selv. La i stedet strømmen lokke til seg fisken.

Med levende agn er det viktigste å la marken oppføre seg naturlig. Men litt duppanimasjon kan trigge nysgjerrige rovfisk på dager med lite aktivitet. Prøv deg frem med ulik duppføring til du finner det som fungerer best.

Det finnes flere typer dupper som egner seg til fiske med mark, blant annet isopordupp, genialdupp, bombardadupp og meitedupp. Valg av dupp avhenger av hvor du fisker.

I små fjellvann og skogstjern fungerer lette isopordupper eller slanke meitedupper godt for ekstra kastelengde. I større vann, elver eller sjøen kan du med fordel velge bombardadupper eller genialdupper som tåler mer vind og kraftigere kast.

Bombardadupper gir lang kasteavstand og egner seg ytterst godt til aktivt fiske og animering av duppen. Genialdupper fås i mange farger og er lett å fylle med vann for ekstra vekt ved kast.

Vurder forholdene der du skal fiske og velg en dupp som passer størrelsen på vannet og fiskemetoden du skal bruke. Med riktig dupp tilpasset forholdene øker sjansene betraktelig for en god fiskedag med mark og dupp.

«Det finnes mange forskjellige dupper å velge mellom og det beste rådet vi kan gi er å velge dupp som er tilpasset forholdene der du skal bedrive ørretfiske. Størrelse, vekt og form på duppen vil påvirke så vel kaste som flyteegenskaper. En forholdsvis stor dupp er et naturlig valg dersom man er avhengig av lange kast. Ved ørretfiske under rolige og klare forhold er ofte fisken lettskremt og da vil en liten og smal dupp ofte være det beste valget. Det fordi den naturligvis vil bevege seg roligere gjennom vannet»

Splithagl kan brukes for å få agnet ned på rett dybde ved fiske med dupp.

Hvis du bruker en genialdupp eller isopordupp, setter du vanligvis ett eller flere hagl like over kroken. Da synker agnet sakte nedover i vannet.

Fisker du med en meitedupp, må du feste tre hagl på snøret – to nær duppen og ett ved kroken. Dette gir riktig balanse slik at duppen står loddrett i vannet.

Ved å eksperimentere med antall hagl og plassering i forhold til dupp og krok, kan du finjustere dybden agnet synker på. Treffer du riktig dybde øker sjansene for fisk betraktelig.

Bruk av splithagl krever litt prøving og feiling, men er en effektiv måte å kontrollere agndybde på når du fisker med dupp og mark.

Fiske med dupp og flue 

Bombardadupper åpner for spennende muligheter i fluefisket ved at de lar deg kaste lengre ut enn med kun fluestang.

Med tunge bombardadupper på 15-30 gram kan du oppnå svært lang kastelengde, tilsvarende eller lengre enn ved fiske med sluk. Dette gjør at du kan fiske flue i både elver, sjø og større vann.

I tillegg til langtkast, gir bombardadupper mulighet til å variere mellom flytende, synkende eller intermediate dupper. Dermed kan du tilpasse fisket optimalt til forholdene.

For eksempel kan et intermediate dupp med flyteflue etterligne et insekt som drukner på overflaten, noe som kan være svært effektivt.

Bombardadupper åpner fluefisket og gir deg helt nye muligheter uavhengig av fluestangens begrensninger. Perfekt for deg som vanligvis fisker med haspelstang og ønsker å prøve flue!

Det krever litt øving å mestre teknikken med bombardadupper. Du bruker lang fortom på 2-3 meter festet med svivel under duppen. Når du kaster må duppen bremses før den treffer vannet, ellers risikerer snøret å floke seg.

En lang fiskestang på 11-13 fot gjør det enklere, men vanlige haspelstenger fra 9 fot og oppover fungerer også greit. Det blir bare litt mer tungvint.

Når du fisker bombarda er det viktig å animere duppen med innhiving og stopp, på samme måte som ved slukfiske etter ørret. En tommelfingerregel kan være 5 omdreininger etterfulgt av 1-2 sekunders pause.

Som rovfisk setter ørreten pris på byttedyr som stopper opp, og slår ofte til i pauser. Bruk usynlig fluorocarbon som fortom, og varier lengden for å justere dyp.

Med litt trening blir bombardadupper et effektivt verktøy som utvider fluefiskets grenser. Det krever teknikk, men gjør det mulig å fiske flue langt ute i vann der det ellers er umulig å nå med fluestang.

Fiske makrell med dupp

En svært effektiv metode til makrell er fiske med gliende dupp.. Dette er favorittmetoden min i det gode sommerværet, for så kan du plante deg på stolen og holde øye med duppen som vugger opp og ned i bølgene. 

Det er nesten meditativt å følge duppen til den plutselig forsvinner og du har fisk på kroken – nydelig! Glidende dupp krever litt forklaring. Ettersom makrellen er en fisk som lever i de frie vannmassene, noen meter under overflaten, nytter det ikke med en vanlig dupp. Gliende dupp fungerer ved å sette en liten stopp på snøret over duppen på den dybden du vil fiske, typisk 3-5 meter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen