Løping om vinteren – slik løper du ute når det er kaldt

Løping om vinteren trenger ikke bety å bytte ut joggeskoene med treningsstudio og tredemølle. Med riktig utstyr og forberedelser kan vinterløping bli like gøy og effektiv trening som resten av året. Å løpe ute gjennom de kalde månedene gir mange fordeler som frisk luft, nydelige naturopplevelser og variert terreng.

Men det stiller også noen krav til påkledning og tilpassing. Kulde og mørke gjør at du må planlegge løpeturene litt annerledes enn ellers i året. Heldigvis fins det mye du kan gjøre for å holde deg varm, tørr og synlig, samtidig som du får en optimal løpsopplevelse på vinterføre.

I denne guiden gir vi deg de beste tipsene for å komme godt i gang med vinterløping. Vi dekker alt fra klær og sko til sikkerhet, teknikk og når det rett og slett blir for kaldt til å løpe utendørs. Med riktig utstyr og litt planlegging trenger ikke snø og is å sette en stopper for løpetreningen din. La oss komme i gang!

Løpesko for vinteren

Når snøen laver ned og bakken blir glatt, er det ekstra viktig med sko som gir deg godt feste og som holder føttene dine varme. Her er det flere muligheter:

Løpesko med pigger

VJ Sarva Ace er Best i Test hos Villmarksbutikken.net

Løpesko med integrerte pigger gir optimalt feste på is og glatt føre. Piggene er festet direkte på sålen og du kan stole trygt på at du ikke sklir rundt når du setter i gang med løpingen.

Fordelene med vinterpiggsko er at du får en allsidig sko til løping gjennom hele den kalde årstiden. Piggskoene fungerer utmerket på snødekt underlag, men også på skogsstier og ulendt terreng når våren kommer.

« følelsen jeg får inni meg når jeg løper lett og uanstrengt forbi folk som står og prøver å finne fotfeste på glatta er verdt alle penga»

Vinterpiggsko er laget for å tåle flere sesongers bruk, så du kan regne med å få glede av dem i lang tid fremover. Men husk at levetiden selvsagt avhenger av hvor ofte og hvor hardt du benytter skoene.

Piggskoene vil gi deg godt feste og løpsglede uansett hvilke vinterlige forhold du måtte møte på løpeturene dine. Enten det er snø, is eller bare vått og sleipt terreng, har du trygghet for at skoene holder deg oppreist.

«I en vinterpiggsko får du løpsglede med godt feste på snø…Foruten feste på snø og is, kan vinterpiggskoene brukes i terrenget når våren kommer, og vil gi deg godt feste på skogsstier og steder der underlaget kan være sleipt»

Noen velger å pigge sine vanlige løpesko. Dette fungerer godt, forutsatt at skoene har tykk nok såle. Piggene kan også fjernes igjen når vinteren er over. Noen butikker som XXL tilbyr pigging av løpesko i sine varehus.

«Et par løpesko med pigger får du kjøpt for ca. 1500 kroner. Vil du heller bruke dine gamle joggesko, som du kan får pigget opp , vil det koster noen hundre kroner»

Piggsko eller brodder?

Brodder du setter på skoene er absolutt bedre enn å løpe på bare gummisåler. Men sammenliknet med sko med integrerte pigger gir brodder noe dårligere feste og kontroll, ifølge ekspertene.

«Den store fordelen med brodder er at man kan ta av broddene dersom det er bart eller om man skal inn på tregulv. Du kan dermed bruke favorittskoene dine hele året uten å gli»

Selv om piggsko gir optimalt feste på snø og is, vil mange nok oppleve det som ubehagelig å løpe med disse på bar asfalt.

Piggene vil gjøre seg gjeldende og du vil merke hvert skritt. Skal du løpe på en lengre strekning med asfalt, er det lurt å vurdere brodder i stedet. Disse kan du enkelt ta av deg når du kommer til et strekk uten snø og is.

Derimot, hvis du bare har korte parti med asfalt, for eksempel ved overganger mellom parker eller fra dør til fortau, gjør det ikke så mye å løpe på piggene en kort strekning. Piggene vil selvsagt være merkbare på asfalten, men gjør ingen skade verken på skoene eller underlaget.

Så om løperuten din går mest på stier, i parker og på småveier, kan piggsko være et godt alternativ selv om det er noe asfalt innimellom. Men skal du løpe mil etter mil på asfaltert vei eller fortau, er brodder et bedre valg.

Uansett bør du velge sko som er egnet for kaldt og vått vær, med god isolasjon, vanntetthet og med plass til tykke ullsokker. Gore-tex-sko er et godt alternativ for å holde føttene tørre.

Hvis du virkelig vil være på den sikre siden, kan du investere i et par dedikerte vinterløpesko med integrerte pigger. Da er du rustet for alle typer underlag som snø, slaps og is.

Løpeklær om vinteren

Å holde kulda ute og varmen inne er alfa omega når du skal ut på løpetur gjennom den kalde og mørke årstiden. Heldigvis finnes det i dag avanserte materialer og teknikker som gjør at du kan løpe komfortabelt selv på de råeste vinterdagene.

Nøkkelen er å bruke flere lag med klær og ikke gå på akkord med isolasjonen. Ifølge ekspertene bør du kle deg etter det såkalte “3-lags prinsippet” når du skal ut i kulda:

  • Det innerste laget bør være et tynt funksjonslag i materiale som aktivt transporterer bort fukt fra kroppen, for eksempel teknisk undertøy i ull eller syntetisk materiale.
  • Det neste laget er isolasjonslaget. Her trenger du et litt løsere plagg i isolerende materiale som for eksempel fleece eller ull. Dette laget holder på varmen fra kroppen.
  • Det ytterste laget er vind- og vanntett. Her velger du en jakke eller vest i et skallmateriale som beskytter deg mot vind, nedbør og kulde.

Velg ull, ikke bomull

Bomull er et stoff du bør unngå innerst mot huden, da det suger til seg fuktighet og dermed gjør at du lettere fryser.

Ull derimot fantastisk, siden det opprettholder evnen til å holde deg varm selv om plagget blir fuktig av svette under løpingen.

«Regel nummer #1 er ALDRI bruk bomull. Bomull beholder svetten i klærne og vil fortgjøre deg veldig kald »

Velg løse klær, pass på trange klær

Pass på at klærne ikke sitter for trangt, da trenger du litt luftlag mellom lagene som isolasjon. En tetttsittende lue er spesielt viktig for å unngå varmetap fra hodet.

«Det er fordi det blir et lag mellom kroppen og buksa hvor varme kan passere. Som et isolasjonslag hvor varme kan bygge seg opp»

Du kan med fordel også bruke en hals eller buff som kan trekkes opp for å beskytte ører, hals og ansikt.

Reflekser og hodelykt gjør deg synlig

Black Diamond Spot er Best i Test for løping hos Villmarksbutikken.net

Refleks er selvsagt viktig når det er mørkt ute store deler av dagen. Da er det ekstra viktig at du synes godt for trafikanter.

En løpejakke har ofte reflekser sydd in stoffet, men ekstra reflekser er altid en god hjelp. En hodelykt kan både lyse opp for deg og gjøre deg mer synlig for bilister.

«Reflekser er et must i vinterhalvåret. Uten reflekser er det så godt som umulig for bilister å se deg»

Heller litt for kald enn for varm

Selv om du kler deg godt, bør du passe på å ikke bli for varm. Ifølge rådene fra Anton Sport bør du starte løpeturen litt kald, slik at du ikke begynner å svette før du i det hele tatt er kommet i gang.

Da unngår du å miste varmen raskt. En tommelfingerregel er at du bør fryse litt idet du går ut døren, så vil aktiviteten varme deg opp etter hvert som pulsen kommer i gang.

«En gammel tommelfingerregel går ut på at du bør kle deg som om du skulle oppholde deg i en temperatur som er ti grader varmere enn den faktisk er»

Sentrale plagg for vinterløping:

Teknisk undertøy

Det innerste laget er utrolig viktig for å holde deg tørr og varm gjennom hele løpeturen. Her anbefales å bruke teknisk undertøy i materiale som fører fukt vekk fra kroppen, for eksempel polyester, polypropylen eller merinoull.

Disse materialene transporterer effektivt bort svette, slik at fuktigheten ikke forblir i plagget. Dermed unngår du å fryse. Samtidig er teknisk undertøy behagelig å ha direkte på huden. Det klor ikke eller irriterer.

Mange løpere foretrekker også tettsittende underbekledning som tights eller trøye med lang erme. Da dekkes mest mulig av huden til og holder på varmen.

Vindtett løpejakke

Det ytterste laget er viktig for å beskytte mot vind, nedbør og kulde. Her gjør en vind- og vanntett løpejakke nytten. Den bør også være pustende, slik at fuktighet kommer ut, men ikke inn.

Løpejakker i lette og elastiske materialer som gir god bevegelsesfrihet er å foretrekke til løping. Noen av disse jakkene har også en hette som kan trekkes frem ved behov.

Det er smart med glidelås under armene eller på sidene, slik at du kan åpne opp jakken og slippe ut varme hvis du blir for varm i løpet av turen. Da kan du enkelt regulere temperaturen.

Løpetights

På beina er det avgjørende å holde varmen for å unngå stivhet og skader i kalde temperaturer. Her gjør en god løpetights nytten om vinteren.

En vintertights har ofte ekstra isolasjon og foring på innsiden som holder musklene varme. Samtidig er ytterstoffet gjerne i vindtett materiale foran på lårene, mens stoffet på baksiden er mer pustende.

«En løpetights er uunnværlig til vintertreningen»

Dette gir optimal beskyttelse mot vind framover samtidig som at du unngår overoppheting bak på leggene. Noen tights har også ankelløsning som holder varmen rundt anklene.

Strechmaterialet i en løpetights gjør at ingenting strammer, og du får full bevegelsesfrihet. Samtidig sitter plagget som støpt på kroppen og reduserer luftmotstanden.

Enkelte velger også å bruke knevarmere over tights på de kaldeste dagene. Da får du ekstra isolasjon rundt knærne som lett kan bli nedkjølt.

Lue eller pannebånd

Hodet mister mye varme, så en god lue er viktig. Samtidig blir mange fort svette i panna av en tett luetrang. Et godt alternativ er derfor å bruke pannebånd eller buff.

Disse kan enkelt justeres under løping ved å trekke ned eller ta helt av hvis du blir for varm. På den måten unngår du å overophete hjernen, samtidig som at ørene og deler av hodet fortsatt er beskyttet.

Et lett pannebånd kan også kombineres med en tynn caps eller lue for å få best mulig varme og komfort. Husk at mye varme går tapt gjennom hodet, så det gjelder å dekke til godt.

« det er faktisk hodet som mister mest kroppsvarme. Så ikke hold hodet kaldt. Sørg for å ha på deg en varm lue eller caps»

Løpevotter

Hendene og fingrene er utsatte områder som fort fryser om vinteren. Her er votter en nødvendighet for de fleste.

Løpevotter i vindtett materiale med tynn isolasjon innvendig fungerer godt, eventuelt vanlige votter i ull innerst og vindtett ytterstoff. Da slipper varmen ut, men vinden ute.

Noen velger også å ta med ekstra votter som kan skiftes til etter løpeturen, slik at du raskt får varmet opp de kalde hendene.

Gamasjer

Gamasjer kan være et godt tillegg for å holde varmen om vinteren. De trekkes utenpå sko og bukse, og dekker ankelen samt deler av leggen.

Gamasjene holder vinden ute og skaper en ekstra isolerende luftlomme rundt anklene. Dette er et område som lett blir kaldt, da blodgjennomstrømningen er dårlig her.

Før i tiden var gamasjer et must for langrennsløpere. I dag har de fleste tette langrennsdrakter, men for vanlige joggedrakter kan gamasjer fortsatt være aktuelt.

De fås i ulike lengder, materialer og fasonger. Velg en gamasj som er lang nok til å gå over skoene og ikke strammer. Da får du optimal isolasjon og komfort.

Når er det for kaldt til å løpe?

Selv med godt utstyr fins det grenser for hvor lav temperatur man bør utsette seg for. Ekspertene anbefaler å vise varsomhet når gradestokken kryper langt under null.

Ifølge forskning øker faren for skader på luftveiene når du trener hardt i kulde under -10 grader. Derfor bør du unngå intervalltrening og annen hard belastning ved slike temperaturer.

«Når kald og tørr luft strømmer ned i lungene tørker cellene ut og det kan lede til små skader og betennelser»

Når det kommer ned mot -15 grader eller kaldere, anbefaler ekspertene å holde treningen rolig med lav intensitet eller rett og slett å droppe treningen. Vær obs på at vindavkjøling fort kan få -5 grader til å føles som -15 grader.

«Dropp treningen hvis det er kaldere enn 15 minusgrader»

Hvis du opplever smerter i brystet eller pusten blir anstrengt, er det tegn på at kroppen ikke takler belastningen. Da bør du avbryte løpeturen umiddelbart.

Selv om du føler deg godt nok kledd, er kulde en belastning for kroppen. Lytt derfor til signalene den gir deg og ikke tøy strikken for langt på de kjøligste vinterdagene. Tredemølla innendørs kan være et godt alternativ når gradestokken kryper langt under null.

Løpe ute eller tredemølle?

Når kulda setter inn melder spørsmålet seg – er det best å løpe utendørs eller ta tredemølla fatt? Begge deler har sine fordeler.

Å løpe utendørs gir deg frisk luft, dagslys og flotte naturopplevelser. Du får også mer variasjon i underlag og terreng. Utendørs gir ofte en større følelse av frihet.

På tredemølla har du derimot bedre kontroll på underlaget og kan enklere kjøre intervaller eller fartlek med jevn intensitet. Innemiljøet gjør det mulig å trene med samme belastning som ellers i året.

Ifølge ekspertene bør du senke intensiteten og ikke løpe like fort ute som inne i kalde temperaturer. Kroppen påvirkes av kulda.

Et godt tips kan være å kombinere utendørs løping og tredemølle ut fra været og forholdene den enkelte dagen. På ekstra kalde dager kan det å trene inne være å foretrekke.

Uansett om du velger tredemølle eller natur under beina, er det viktigste at du holder motivasjonen oppe. Kulde og mørke gjør det ikke alltid like enkelt å komme seg ut. Men med riktig utstyr og innstilling går det fint an å løpe effektivt gjennom hele vinteren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen