Fiskehåv – Best i Test 2024

I denne kjøpeguiden vil jeg gå gjennom forskjellige typer fangstnett, deres fordeler og ulemper, og hvilke funksjoner du bør være oppmerksom på når du velger et nett.

Jeg har også plukket ut et par favoritter.

Beste teleskop fiskehåv

Abu Garcia Compact

 • 60-150 cm

Abu Garcia Compact Folding Game Nets er en praktisk teleskopisk fiskehåv som gir deg god rekkevidde når du skal lande fisken. Den justerbare lengden på 60-150 cm gjør at du kan nå langt ut fra land eller båt for å få fisken trygt opp.

Håven har et solid aluminiumsskaft som tåler hardhendt bruk. Likevel veier den bare 550 gram takket være bruk av lettvektsmaterialer. Det gjør den enkel å ha med seg.

Nettet er laget av sterkt nylonmateriale uten knuter, noe som gir minimalt med motstand i vannet. Det gjør det også enkelt å få fisken ut av håven uten å hekte den fast. Nettet tørker raskt etter bruk.

Magnetlåsen holder håven sammenslått når du ikke bruker den. Da tar den minimal plass. Håven kommer i en transportvennlig bag.

Rapala Karbon Net Fresh And Salt 70×60

 • Opp til 256cm lengde
 • 70×60 cm net
 • 60 cm dybde

Her har vi testens største teleskopiske fiskehåv, inkludert nettopp for dens størrelse. Nettdelen er nemlig 70×60 cm, med en dybde på 60 cm.

Det betyr at det skulle være rom nok til å håndtere store fisker, enten vi snakker om karper gjedde, torsk, stør – hva enn det måtte være.

Stangen har en lengde på “bare” 2,5 meter, noe som kan være et stabilitetshensyn med tanke på å dra opp større fisker.

Berkley Urbn

 • 140-280 cm lengde
 • 60 x 46 cm net
 • 40 cm dybde
Berkley Urbn

Teleskopisk fiskehåv spesielt utviklet for bryggefiskeren! Jeg har denne teleskopiske fiskehåven fra Berkley og er veldig fornøyd med den.

Jeg fisker mest fra bryggen, og der kan det være ganske høyt over vannet.

Sånn ser håven ut kompakt

..og sånn ser den ut i 3 meter lengde

Når man da får på en solid torsk på et par kilo, eller en sjøørret – og det hender – da nytter det ikke å prøve å dra fisken flere meter opp. Da er en solid, teleskopisk fiskehåv som denne, helt uunnværlig.

Berkley Urbn leveres i to deler. En stor og dyp håv som kan klappes sammen, og en teleskopisk stang som kan strekke seg helt til 2,8 meter. Perfekt for å nå helt ned til vannet, uten å ta noen risiko.

Når håven er brettet sammen, tar den ikke mye plass. Du kan enkelt feste den til sykkelen, eller legge den i bagasjerommet. Nettet er belagt med gummi, så fisken skades minst mulig.

Den er litt i dyreste laget, men har du råd, er denne helt uunnværlig for enhver bryggefisker. En klar anbefaling fra meg!

Beste fiskehåv i tre

Wiggler Catch & Release

 • 60 cm lengde

Ser du etter en fiskehåv som er både funksjonell og stilig? Da bør du ta en titt på Wiggler Catch & Release fiskehåv med en lengde på 60 cm. Denne håven er ikke bare praktisk, men har også et flott utseende som vil appellere til både nye og erfarne fiskere.

Denne fiskehåven er kort, men robust, laget av tre med et sort Catch & Release nett. Å ha en håv som er designet med Catch & Release i tankene er avgjørende for å sikre at fisken blir behandlet så skånsomt som mulig. Dette nettet er skånsomt mot fiskens slimlag, noe som hjelper til å holde fisken i god form for gjenutsetting.

Wiggler Catch & Release fiskehåv kommer også med en krok for feste i en D-ring på vesten eller jakken din. Dette gjør det enkelt å ha håven tilgjengelig når du trenger den, uten at den er i veien når du ikke gjør det.

En av de store fordelene med denne håven er dens full lengde på 60 cm. Selv om den er kortere enn noen andre modeller, er det fortsatt nok lengde til å håndtere et bredt utvalg av fisk.

Lawson trehåv

 • Flott trehåv
 • Budsjett

Er du på utkikk etter en rimelig, men pålitelig og estetisk tiltalende fiskehåv? Da er Lawson Trehåv – 37x27cm absolutt verdt å vurdere. Dette er en håv som kombinerer funksjonalitet og design på en utmerket måte, og som passer til både amatører og erfarne fiskere.

Lawson Trehåv er et flott valg for ørretfiske, med et knutefritt nett som er skånsomt mot fisken. Størrelsen på 37x27cm gjør den ideell for å lande en rekke fiskearter, og den har en passende dybde for å holde fisken trygt inne i håven.

En av de tingene som virkelig gjør denne håven spesiell, er det vakre tredesignet. Dette gir håven et klassisk utseende som mange fiskere setter pris på. Den er ikke bare praktisk, men også et flott tilbehør å ha med seg på fisketuren.

Til en pris på 399,-, gir Lawson Trehåv god verdi for pengene. Den er robust, pålitelig, og ser flott ut – hva mer kan en ivrig fisker be om?

Beste fiskehåv for sjøørret

Guideline Easy Fold II Net

 • Lett fiskehåv – 290 gram
 • Sammenleggbar

Om du er på utkikk etter en fiskehåv som er høy på funksjonalitet og enkel å håndtere, så kan Guideline Easy Fold II Net være løsningen for deg. Denne fiskehåven er en drøm for fiskere som vil ha en lett, bærbar og praktisk fiskehåv som kan pakkes ned i det medfølgende etuiet som festes i beltet.

Easy Fold II er en smart konstruksjon som er lett tilgjengelig, og du slipper irritasjonen med at håvnettet hekter i busker når du ferdes ute. Rammen er laget av rustfritt fjærstål og med en enkel vridning så folder du den sammen og putter den i neoprenefutteralet.

Håvåpningen er 37cm og lengden er 30cm, noe som gir deg nok plass til å håndtere de fleste fisketyper. Når du har brettet sammen håven i futteralet, er total lengden bare 29cm, og den veier kun 290 gram. Dette gjør den til et utrolig lett og kompakt alternativ, perfekt for fiskere på farten.

Håvnettet er knuteløst for å være skånsomt mot fisk som skal settes tilbake. Nettet er laget av PE (polyethylene) som er meget slitesterkt. Kroker fester seg ikke så lett i PE nett vs. vanlig nylon og du slipper også lukt siden nettet er svært vannavvisende.

Lawson

 • 43×49 cm net
 • Flydende

Om du er en ivrig ørretfisker på jakt etter en pålitelig og kompakt fiskehåv i budsjettsiktet, så kan Lawson Ørrethåv være akkurat det du trenger. Denne håven kombinerer funksjonalitet og enkelhet for nesten ingen penger.

Lawson Ørrethåv er en kompakt og lett håv som er spesielt designet for ørretfiske. Med en størrelse på 38x30cm, gir den deg god plass til å håndtere de fleste ørreter du kommer over.

En av de store fordelene med denne håven er dens enkle design. Den kommer med en hendig strikk som gjør det enkelt å feste håven til beltet eller fiskevesten din når du er på farten. Dette gjør den til et ideelt valg for deg som liker å bevege deg rundt mens du fisker.

Med en total lengde på 54 cm, er Lawson Ørrethåv både kompakt og lett å håndtere. Du kan enkelt manøvrere den i vannet, noe som gjør det lettere å lande fisken.

Verdt å vite om å kjøpe fiskehåv

Teleskopisk fiskehåv

Fisker du fra brygger eller berg er en teleskopisk fiskehåv vanskelig å klare seg uten.

Jeg startet med å fiske på brygger, der det ofte er 2-3 meter ned til vannet.

Har du fått en havnetorsk på et par kilo på kroken, er det slett ikke enkelt å hale i land en sånn skapning bare med snøret – og forsøker du med stangen, knekker den. Jeg har selv vært ufrivillig vitne til at folk tar alle mulige farlige sjanser for å nå ned til fisken.

Glem det! Kjøp i stedet en teleskopisk fiskehåv, det har nemlig kommet flere gode på markedet.

Tidligere var de fleste teleskopiske håvene ganske lette og derfor skjøre. De var hovedsakelig laget for fisking i sørlige deler av Europa, for mindre fisk eller for arter som makrell og lignende.

Men de siste årene har det dukket opp flere robuste og solide modeller, som er 1-2 meter lange (eller lengre), og som definitivt kan håndtere en torsk eller en sjøørret i 5kg+ klassen. Du kan se det jeg sist kjøpte ovenfor.

Fiskehåv i tre

En fiskehåv i tre er en tidløs klassiker, og et foretrukket valg for ørretfiskere. Når du kjøper en slik håv, får du et produkt laget av tre – enkel og tradisjonell, uten overflødige detaljer.

Disse fiskehåvene er spesielt populære med fiskeren i vadebukse, som skal lande fisken og allerede står i vannet og derfor ikke må strekke seg så langt.

Tre har mange fordeler, deriblannt at det er holdbart og lett. Fiskehåver lagd i metall og plastikk er ikke like holdbare, det sier erfaringen min meg.

Tre flyter i vann, så dersom du mister det, vil det ikke synke til bunns. Veldig praktisk når du står i vadestøvlene dine og kommer til å miste det. Forestill deg å stå der en kald novembermorgen og prøve å fiske opp noe fra bunnen av en iskald fjord?

En annen viktig detalj å nevne er det estetiske ved en fiskehåv laget av tre. Du får en annen opplevelse med en fiskehåv i tre. Du får følelsen av å være en del av naturen og av en klassisk tradisjon, der fiskehåven har vært uendret i hundre år.

Fiskehåv for sjørret

Den siste typen fiskehåv er utviklet spesielt for fiske for sjøørrett, for fiskere som går i vadestøvle, med vadejakke, og skal ha fiskehåven klar for fisken.

Det er åpenbart at det kan by på problemer å stå i vann til livet med en fiskestang som har en sjøørret på kroken, samtidig som du må håndtere en fiskehåv.

I en slik situasjon skal du enkelt kunne nå fiskehåven din. Den kan ikke være for stor og den skal kunne henge på ryggen din, klar til bruk. Dessuten må den ikke synke til bunns hvis du mister den, noe som tross alt kan skje.

Tidligere har fiskehåver i tre vært foretrukket nettopp av den grunnen at de flyter på toppen. Nå finnes det imidlertid også mange fine fiskehåver i moderne, lette materialer som aluminium. Selv om de er laget av disse materialene, flyter de fortsatt på toppen, kanskje fordi de har et håndtak i kork.

Disse fiskehåvene har dessuten typisk en bred diameter og en dyp pose, så de er ypperlig egnet for å lande store fisker.

Andre overveielser når du velger fiskehåv

Velg riktig størrelse og form: Fiskehåvens størrelse og form skal passe til hva du planlegger å fiske. En dyp håv er ideell for større fisk, mens en grunnere håv kan være mer enn nok for mindre fisk.

Tenk på materialet: Håvens materiale er viktig for både dens holdbarhet og funksjonalitet. Tradisjonelle trehåver er robuste og har den fordelen at de flyter. Moderne materialer som aluminium er lettere og også holdbare. Noen har også korkhåndtak for flyteevne.

Teleskopisk eller fast: Teleskopiske fiskehåver er praktiske da de kan forlenges og forkortes etter behov. Dette er særlig nyttig når du fisker fra en brygge eller annen høy kant. Faste håver kan være sterkere, men mindre fleksible.

Nettmateriale: Gummibelagte nett er skånsomme mot fisken og hindrer at kroker setter seg fast.

Lett å transportere: En fiskehåv bør være lett å bære med seg. Mange modeller kan foldes sammen for å bli mer kompakte.

Pris: Som med alt annet får du som oftest det du betaler for. En billig håv kan gjøre jobben, men hvis du er en ivrig fisker kan det være verdt å investere i en håv av høy kvalitet.

Lover og regler: Husk å sjekke lokale lover og regler for fiske. I noen områder kan det være restriksjoner på bruk av fiskehåver.

Å velge riktig fiskehåv kan gjøre fisketuren mye bedre. Ta deg tid til å vurdere dine behov før du bestemmer deg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen