Vintersovepose – Best i Test 2024

Det er noe for seg å overnatte i det fri på en kald vinterdag, når det er stjerneklart og stille, og du kjenner naturen på både sitt barskeste og sitt vakreste.

Men uten en varm vintersovepose går det ikke. I kuldegrader må utstyret slå til og kunne stoles på.

I denne testen har vi funnet de beste vintersoveposene på markedet. Vi har samlet inn tester og spesifikasjoner på 20+ populære soveposer.

De fleste posene i testen er unisex, men flere som f.eks. Rago X-trem finnes i damemodell. Klikk deg videre til butikken og søk på damemodell.

Alt i alt klarer soveposene seg bra i testen, men vi synes de beste er:

Beste vintersovepose – verdi for pengene

Helsport Rago X-trem

 • Mye for pengene
 • Komfortabel og romslig vintersovepose
Helsport Rago X-trem
Butikk Pris Read more
4.200,00 NOK ➜ Les mer
7.049,00 NOK ➜ Les mer

Helsport Rago er en populær romslig sovepose som er mest kjøpt som 3-sesong sovepose, der det er en bestseller i Norge.

Men Rago soveposen kommer også som vintersovepose med tilnavnet X-trem, hvor den kommer med en T-Limit på – 25 c og ikke minnst en T-Comfort på – 16 c.

Det gjør den til et godt valg for de som vil ha en romslig, lett og komfortabel vintersovepose, men som ikke skal bruke den i ekstreme temperaturer.

God kombinasjon av isolasjon og vekt

Rago X-trem har en kombinasjon av relativt lav vekt og stor isolasjonsevne i mellemklassen.

Med en pris på 7000kr er dette absolutt ikke en billig sovepose, men sammenlignet med de dyreste ekspedisjonssoveposene sparer du flere tusen kroner her.

Rago X-trem veier 1630 gram. Det er 400 gram lettere enn Helsport Svalbard og samme vekt som Mountain Equipment Glacier Expedition, for nå å nevne to soveposer til samme pris (snaue 7000kr).

Ser vi på de oppgitte t-limit og t-comfort, da er Rago X-trem varmere enn Mountain Glacier Expedition, men betydelig mindre varm enn Helsport Svalbard.

I samme kategori, litt dyrere, finner du også Therm-a-Rest Polar Ranger, som er den letteste i kategorien med en vekt på bare 1470 gram.

Vurderinger og test

Helsport Rago X-trem er enda ikke blitt vurdert i større test hos magasiner som Utemagasinet, Jeger og Jakt&Fiske, så hvis du føler du trenger troverdig test før du kjøper så dyr en pose, da er det kanskje bedre å gå med en av alternativene som er blitt vurdert i test.

På Fjellforum.no diskuteres denne soveposen flittig og brukerne har mye å si.

Flere brukere fremhever at disse soveposene er romslige. Du får plass til ekstra klær i den, hvis temperaturen synker. Her fra en diskusjon (klikk lenke for å lese den).

“..Rago posene til helsport har en fantastisk romslig passform, og du får plass til en tynn dunjakke under om du skulle ha behov for enda mer varme..”

“..Jeg har Rago x-trem og er godt fornøyd med den. Har brukt den i hengekøye under -12, og det fungerte utmerket. God passform og størrelse..”

“..Rago posene til helsport har en fantastisk romslig passform, og du får plass til en tynn dunjakke under om du skulle ha behov for enda mer varme..”, lenke til diskusjon.

Soveposen får stort sett god score på evnen til å holde på varmen. De fleste brukerne er godt fornøyd med varmeisoleringen.

“Jeg har brukt min ned til -15 grader, og hadde ingen problemer med å holde varmen. Dun-kragen hjelper mye på å holde varmen inne i posen. Posen fungerer også bra i 5 varmegrader +/-, men da i en litt mer åpen glidelås-posisjon. Noe varmere enn det blir fort veldig varmt..”

Det er imidlertid ikke alle som har samme opplevelse. Noen brukere rapporterer at Helsports temperaturangivelser ikke stemmer helt overens med de faktiske forholdene. Her fra en diskusjon om Helsport Rago X-trem vs Mountain Glacier Expedition:

“..av andre helsport poser jeg har hatt tidligere, så syns jeg kanskje ikke at temperatur angivelsen stemmer helt med de jeg selv opplever, syns de oppleves kaldere enn det som er angitt. Det skal legges til at det har vært soveposer i prisklassen 1000-2000 kr..”

En bruker som har sammenlignet Helsport Rago X-trem med den tyngre modellen Helsport Svalbard, som også er populær, skriver følgende:

“..Siden du vurderer Helsport Rago xtrem vil jeg anbefale å sjekke ut Helsport Svalbard også. Her får du en vesentlig bedre sovepose etter min mening, både når det kommer til bruk og spesifikasjoner. Jeg har selv alle posene i Rago serien, Svalbard og og Spitsbergen posene. Vinterstid bruker jeg nesten alltid Svalbard fremfor Rago og Spitsbergen posene, fordi jeg synes den posen funker best med tanke på ytelse..”

Alternativer

 • Mountain Equipment Glacier Expedition
 • Helsport Svalbard

Sammendrag

Helsport Rago X-trem ser ut til å være en god vintersovepose som finner en fin balanse mellom vekt og isolasjon. Den er varm og romslig og takler temperaturer ned mot -15°C. Hvis temperaturen synker mot -20°C, kan det kanskje være verdt å vurdere en enda mer robust sovepose som Helsport Svalbard.

Mountain Equipment Glacier Expedition

 • Populær vintersovepose for tøffe forhold
 • Terningkast 5 hos Jakt&Fiske
Mountain Equipment Glacier Expedition
Butikk Pris Read more
7.699,00 NOK ➜ Les mer

Mountain Equipment Glacier Expedition er en populær vintersovepose laget for kalde forhold. Den har et andedunfyll på 700 cuin og veier 2023 gram. Ifølge produsenten har den en komforttemperatur ned til -20 grader celsius og ekstremt-temperatur på -35 grader.

Soveposen har en slank mummy-form og toveis glidelås på venstre side. Den leveres i tre størrelser, fra short til XL. Materialet er vanntett og pustende.

Glacier Expedition skiller seg ut med god isolasjonsevne til en overkommelig pris sammenlignet med mange andre vintersoveposer.

Vurdering fra tester

I testen til Jakt & Fiske trekkes den gode isolasjonen og dunspensten fram. Glacier Expedition får skryt for å være slitesterk og ha gode løsninger, som magnetglidelås og godt polstring ved ansiktet.

Det eneste negative er at den mangler innvendig lomme og hempe for oppheng. Også at den er i trangeste laget for damer. Men ellers fungerer den ifølge testen svært bra.

Alternativer

Noen alternativer i samme prisklasse er:

 • Helsport Svalbard
 • Sea To Summit Alpine III

Disse er litt dyrere, men har høyere komforttemperatur.

Oppsummering

Mountain Equipment Glacier Expedition ser ut til å være en god mellomklasse vintersovepose som kombinerer lav vekt med god isolasjon. Den fungerer godt ned til rundt -20 grader celsius, noe som dekker de fleste vinterbehov. For denne bruken gir den mye for pengene.

Helsport Svalbard X-trem

 • Best i Test – Mest for pengene
 • Terningkast 6 hos Jakt&Fiske
 • Varm vintersovepose for lave temperaturer
Butikk Pris Read more
9.300,00 NOK ➜ Les mer

Helsport Svalbard X-trem er vintersoveposen vi vil trekke frem som den ultimate “value for money”-modellen. Dette er en pålitelig og allsidig sovepose som takler både ekstreme forhold og vanlige kalde netter uten at du fryser eller svetter for mye.

Til en pris på rundt 7000 kr havner den i mellomklassen, sammenlignet med ekspedisjonsmodeller som Helsport Spitsbergen, Exped Ultra og Rab Expedition 1200.

Overraskende mye sovepose for pengene

Selv om du sparer nesten 5000 kr på å velge Svalbard fremfor de dyrere alternativene, trenger du ikke gå på kompromiss med kvaliteten.

Ifølge produsenten har Svalbard en komfortgrense ned til -40 °C, noe som gjør den til en av de varmeste i testen. Bare toppmodellen Helsport Spitsbergen skal være enda varmere ifølge papirene.

Disse tallene kan nok diskuteres, da enkelte brukere mener Helsport overdriver litt. Men det er ingen tvil om at Svalbard holder ekspedisjonsstandard.

Best i test hos Jakt&Fiske

I en samletest utført av Jakt&Fiske, fikk soveposen følgende vurdering:

«Skal du ha en skikkelig vinterpose som også presterer når tempen kryper ned mot og under 30-tallet, mener vi Svalbard leverer best på våre testkriterier. Samtidig kommer den svært godt ut når det kommer til vekt, volum og pris»

Jakt & Fiske kårer Helsport Svalbard X-Trem til beste kjøp i test av vintersoveposer. Ifølge testpanelet byr posen på svært god varme og isolasjon ned mot -40 grader, til tross for at den er lettere og mindre enn mange konkurrenter.

Soveposen skårer høyt på komfort og har overraskende god spenst som former seg fint etter kroppen. Varmekragen beskrives som testens kraftigste og beskytter godt nakke og skuldre. I tillegg har posen ekstra isolasjon i fotenden.

Ifølge testen har Svalbard gjennomtenkte løsninger og meget god materialkvalitet. Samlet sett gir dette en optimal varme-til-vekt-til-pris ratio, noe som gir den totalseieren i testen.

Populær blant brukerne på Fjellforum

Svalbard er også en av de mest populære soveposene blant brukerne på Fjellforum. Generelt virker de fleste svært fornøyd med den varme og komfortable soveposen.

Flere brukere trekker fram at Svalbard har merkbart bedre isolering og komfort enn rimeligere innstegsmodeller. Dette skyldes trolig at dunet har høyere fill power, noe som gir bedre varmeeffektivitet.

Brukeren SnorreL skriver: “Svalbard oppleves som utrolig mye bedre i kvalitet og comfort. Dunspenst er bare ett av stikkordene.”

Brukerne beskriver at Svalbard har god passform og er romslig nok til å ha på seg ekstra klær. Samtidig holder den godt på varmen takket være god spenst i dunet.

Om komfort og isolasjon skriver brukeren sinje: “Jeg synes virkelig den leverte og jeg fikk meg en god natt søvn. Om du har noen prosenter et steder de selger Svalbard får du den nok ned i 7 lapper.”

Varmekragen roses for å gi god beskyttelse rundt hals og skuldre. Også hettepartiet trekkes fram som velfungerende.

Noen sammenligner Svalbard med Westerm Mountaineering og mener den holder mål selv mot de aller beste merkene. Andre synes prisen er overkommelig sammenlignet med mer påkostede merker.

Tessatroll skriver om forholdet til dyrere merker: “Det betyr likevel ikke at den er jamngod med dei dyraste i marknaden, det vil også vere ei noko urettvis samanlikning.”

Sammendrag

Helsport Svalbard er en fantastisk vintersovepose som tåler alt fra overnatting i telt i skogen til fjelltur om vinteren. Anbefalt!

Therm-a-Rest Polar Ranger

 • Best i Test – Lettvekt
 • Innovativ og varm vintersovepose
 • Terningkast 5 hos Jakt&Fiske
Butikk Pris Read more
11.999,00 NOK ➜ Les mer

Therm-a-Rest Polar Ranger er en innovativ og godt isolerende vintersovepose for kalde forhold.

Ifølge produsenten har Polar Ranger en komforttemperatur på -20°C i underbukse, som synker til -30°C med undertøy på. T-limit er oppgitt til -29°C.

I test hos Jakt & Fiske får soveposen god omtale for sine innovative løsninger. Den har blant annet åpninger på sidene til armene, noe som gjør den veldig praktisk i bruk. Åpningen rundt ansiktet har også en smart løsning for å unngå kondens.

«Med sentrert hovedglidelås, glidelåsåpning til begge armene og klargjort for festeanordning til liggeunderlag, utvilsomt den mest innovative posen i testen. Behagelig mumiepassform med ekstra bredde til overkroppen»

Polar Ranger er fylt med Nikwax-impregnert gåsedun, noe som bidrar til at den holder seg tørr over tid. Ifølge Jakt & Fiske er dette en fordel på turer med mange netter ute.

Letteste i klassen

Soveposen veier 1470 gram i størrelse regular. Det gjør den til en av de letteste i sin klasse og den letteste i testen, der den slår Deuter Astro Pro med bare 1 gram.

Samtidig roses den for god varmeeffektivitet og lavt pakkvolum.

På undersiden har den festepunkter slik at den kan kobles til liggeunderlaget. I fotenden er det ekstra isolasjon.

Ifølge Jakt & Fiske er dette en varm og god sovepose som holder deg god og varm ned mot -30 grader. Den anbefales for turer i kaldt vinterklima der vekt og plass i sekken er viktig.

Vurderinger på Fjellforum.no

Therm-A-Rest Polar Ranger blir også diskuteret på Fjellforum.no som et alternativ for ekstrem kulde.

Brukeren squidman skriver at Therm-A-Rest sine soveposer har fått mange gode skussmål:

“Thermarest sine soveposar har fått mange fleire gode skussmål som eg har høyrt i alle fall.”

Sammendrag

Prisen er 9990 kr hos leverandøren vi fannt. Dette er i det øvre sjiktet, men Polar Ranger leverer innovative løsninger og god varme til vektklassen. En god investering for den som vil ha en lett og funksjonell sovepose til kalde vintereventyr.

Beste vintersovepose – budsjett

Mammut Protect Fiber Bag

 • Best i Test – Budsjett
 • 9/10 i test hos Klikk.no
Mammut Protect Fiber Bag
Butikk Pris Read more
4.299,00 NOK ➜ Les mer
4.299,00 NOK ➜ Les mer

Mammut Protect Fiber Bag -18C er en fibersovepose som vi kårer til best i test i budsjettkategorien.

Ifølge testen til magasinet Klikk tåler denne soveposen temperaturer ned til -18 grader på t-limit og t-komfort på – 10 c.

Klikk skriver godt nok at Mammut soveposen tåler temperaturer ned til – 40 c, men her er det snakk om t-ekstrem og altså ikke anbefalt til bruk, med mindre du vil risikere forfrysninger.

Soveposen roses for solid kvalitet og et stort bruksområde.

Nyt smart design for økt bevegefrihet

Den har flere innovative løsninger, som glidelås på oversiden og åpninger til armene. Dette gjør den veldig praktisk og fleksibel i bruk.

«Det før­s­te en leg­ger mer­ke til er at gli­de­lå­sen er flyt­tet fra si­den til midt på over­si­den. Det­te gjør ut- og inn­stig­ning vel­dig en­kelt. Det er også satt på to gli­de­lås­åp­nin­ger til ar­me­ne slik at du kan sit­te med po­sen luk­ket, sam­ti­dig som du kan ha ar­me­ne ute for å hånd­te­re ter­mos og for eksempel spi­se mat»

God kvalitet men tung

Klikk gir terningkast 9 av 10 i sin test, og trekker fram komfort og funksjonalitet som store pluss.

Eneste minus er at vekten på 2110 gram i størrelse regular er i tyngste laget. Dette er faktisk den nest tyngste soveposen i testen. I samme sjikte finner også Marmot Never Summer, som er ca. 300 gram lettere og som bare koster et par hundrede kroner mer.

Har du litt mer penger å bruke, og er lettvekt noe du prioriterer, da kan Deuter Astro Pro 600 være et bedre alternativ.

Sammendrag

Mammut Protect Fiber Bag -18C veier altså mer enn mange dunposer, men er til gjengjeld betydelig rimeligere.

Prisen er 2999 kroner hos leverandøren Milrab. Dette er overkommelig for en varm og solid 4-sesongs sovepose. Mammut Protect Fiber Bag -18C gir mye sovepose for pengene og er et godt budsjettvalg.

Deuter Astro Pro 800

 • God og rimelig allround sovepose
 • 9/10 i test hos Utemagasinet
Deuter Astro Pro 800
Butikk Pris Read more
5.739,00 NOK ➜ Les mer

Deuter Astro Pro 800 er en lett og kompakt vintersovepose. Den er et bra alternativ for deg som vil have en varm sovepose, men som også prioriterer lav vekt.

Deuter Astro Pro selges også som 3-sesong sovepose (Deuter Astro Pro 600) og sommersovepose (Deuter Astro Pro 400).

Med en vekt på 1471 gram i størrelse regular, er denne lettere enn mange konkurrerende modeller. Samtidig gir 800 gram gåsedunfyll god varmeeffektivitet.

Deuter Astro Pro er altså en forholdsvis lettvekt vintersovepose som “bare” veier 1471 gram. Dette er betydelig lettere enn andre i budsjettsiktet (som eks. Mammut Protect og Marmot Never Summer). Her er Deuter posen faktisk nesten 500 gram lettere (enn Mammut Protect).

For mer ekstreme forhold finnes også en varmere utgave beregnet ned til -20 grader celsius.

9/10 i test hos Utemagasinet

Deuter Astro Pro får skryt for å være den soveposen som blir minst når den pakkes sammen. Dette takket være et stretchsystem i stoffet som gir god bevegelsesfrihet.

Passformen beskrives som god, med ekstra polstring og plass til føttene i “power box”-utformingen i fotenden. Dette gir ifølge testen ekstra komfort.

Det trekkes fram at posen har en varm nakkekrage og toveis glidelås som ikke setter seg fast. Materialkvaliteten roses, med blant annet vannavstøtende stoff.

Totalt gir testen terningkast 4,5 av 5 mulige. Det eneste negative som trekkes fram er at snoren rundt hodeåpningen kan oppleves litt skarp.

Sammendrag

Oppsummert vil du nok bli svært fornøyd med den kompakte størrelsen til pakket sovepose og den gode komforten og bevegelsesfriheten. Deuter Astro Pro 800 ser ut til å være et godt alternativ for deg som vil ha en lett og rummelig sovepose. Prisen er noe høyere enn andre i budsjettsiktet, men da får du også en betydelig lettere sovepose.

Beste ekspedisjons- og vintersovepose

Helsport Spitsbergen X-trem

 • Best i Test – tøffe forhold
 • Terningkast 6 hos Jeger
 • Terningkast 5 hos Jakt&Fiske
 • 8/10 hos Utemagasinet
Helsport Spitsbergen X-trem

Helsport Spitsbergen X-trem er utviklet for de tøffeste forhold og laveste temperaturer. Ifølge Helsport er dette deres råeste sovepose noensinne.

Men faktisk kan Spitsbergen også brukes som en 3-sesong sovepose. Ved å fjerne den ytre posen får du enten en vanlig vintersovepose (innerste dunpose) eller en fin sommersovepose (ytre fiberpose). Dette gjør at den høye prisen på over 10 000 kr lettere kan forsvares.

Spitsbergen har ifølge testene markedets laveste oppgitte T-limit på hele -45 grader. T-comfort er oppgitt til -32 grader. Dette plasserer den i en klasse for seg selv. Den eneste reelle konkurrenten er Helsport Svalbard, med T-limit på -40 grader.

Med en vekt på 3310 gram er Spitsbergen den klart tyngste modellen i testen. Dette kommer av at den er en såkalt twin-bag, med en innerpose i dun og et ytterlag i polyester. Fyllmengden er 861 gram gåsedun, med ekstra isolasjon i fot og hette.

Den høye vekten er kanskje det eneste negative ved denne soveposen. Ellers ser den ut til å levere ekstrem varme og komfort til tøffe forhold.

Suveren i norske test

Helsport Spitsbergen utpeker seg som en klar “best i test” blant vintersoveposer basert på tester i flere troverdige friluftsmagasiner. Med en pris på over 10 000 kr er det betryggende at kvaliteten leverer.

Spitsbergen vurderes av magasinene Utemagasinet, Jeger og Jakt&Fiske. Den mest positive testen finner vi hos Jeger.no, som gir terningkast 6 og utpeker den som en klar vinner.

At en såpass dyr sovepose også kommer best ut av omfattende produkttester, viser at man får mye for pengene. Spitsbergen ser ut til å levere topp ytelse til ekstremt kalde forhold.

«Helsport Spitsbergen X-Trem er rett og slett fantastisk, til sitt bruk. Vår test viser at Helsport Spitsbergen er en ekstrem vintersovepose. Ekstremt varm, ekstremt funksjonell, ekstremt komfortabel – og ekstremt dyr»

Også magasinet Jakt&Fiske som er medlemsbladet til Norges Jakt- og Fiskeforbund er svært begeistret for Spitsbergen og kvitterer med terningkast 5:

«Med Spitsbergen X-trem har Helsport laget et genialt twin-bag system som kombinerer det beste fra to verdener..Så er den jo også primært en ekspedisjonspose, et bruksområde den lett leverer suverent på. Spitsbergen X-trem kan virke vel kostbar for det gjengse friluftsmennesket, men med tanke på at modellen dekker hele tre bruksområder, kan den likevel være vel verdt investeringen»

Sist, men ikke minnst så gir Utemagasinet vurderingen 8/10. Dette er den “dårligste” vurderingen blannt testene av Helsport Spitsbergen, der kritikken går på at den tross veldig gode kvaliteter er noe tung å bakse med og lite komprimerbar:

«Helsport Spitsbergen er en twin-bag sovepose beregnet for de aller kaldeste vinternettene gjerne på ekspedisjon. Men løsningen kan faktisk fungere både sommer og høst også om du ikke stiller alt for store krav til at alt skal være perfekt hele tiden»

Ikke bare for ekstremt vinterbruk – også brukbar som 3-sesong

Opp til nå har vi fokusert på kvalitetene til Spitsbergen i ekstremt og kaldt vær, og der brillierer soveposen uten tvivl.

Men Spitsbergen er faktisk en to-i-en sovepose, ja kanskje tre-i-en, hvor du får sovepose til alle sesonger.

«I tillegg dekker to slike poser hele tre bruksområder: Brukt sammen er Spitsbergen X-trem en rå vinterpose (T-lim -45), innerposen alene er en dugelig vinterpose (T-lim -25), mens ytterposen alene absolutt duger som tresesongspose (T-lim -11)»

Det fungerer sånn at når du bruker begge soveposer, den innvendige med dun og den utvendige med fiberfyll, da er soveposen en ekstremt varm vinter- og ekspedisjons sovepose.

Tar du ut den innvendige posen og bruker den alene, da har du en vanlig vintersovepose med en T-komfort temperatur på ca. – 16 grader, hvilket jo er mer passe for vanlige norske forhold.

Men bruker du bare den utvendige soveposen med fiberstoff, da har du en super 3-sesong sovepose med T-limit på – 11 c, om enn den ifølge Utemagasinet kanskje kan bli litt for varm som sommersovepose:

«Vi tipper den kan bli ørlite varm som ren sommerpose»

Altså får du faktisk 3 soveposer for prisen til en – ekspedisjon, vinter og 3-sesong – og det gjør jo smerten i lommeboken litt mindre og du sparer på oppbevaring.

Luksuriøs komfort

Spitsbergen er ikke bare en praktisk sovepose som kan tåle alt, men også en sovepose som er veldig komfortabel. Her får du sovepose der du ligger varmt og koseligt, hvor du ofte ikke vil trenge å ha på deg ullklær.

«Og så er det unektelig deilig å krype ned i en virkelig myk og varm dunpose i bare underbuksa, selv om gradestokken kryper godt under frysepunktet»

Ifølge magasinet Jeger trenger du først tenke på ulltøy eller å ta ytterpose i bruk ved – 10 grader ellers er den innvendige dunposen alt rikelig.

Også Marius Angvik som har testet posen for Jakt&Fiske fremhever at dette er en veldig komfortabel sovepose:

“Innerposen er kort sagt en nytelse å ligge i, og gir en luksuriøs komfort. Det er svært god spenst i dunet, samt en kjærkommen ekstra ladning fjær i både fotende, hette og varmekrage. En kammerfordeling sørger for at dunet legger seg der det trengs, samt at hetta er stor, god og kraftig..”

Tar opp plass og er tung

Ikke alt er selvsakt perfekt med Helsport Spitsbergen. Den åbenbare innvendingen må være at dette er en tung og plasskrevende sovepose.

3 kg veier begge soveposer tilsammen og når soveposer skal komtakteres til få plass i sekken, da kan det bli en del strev. Ifølge Utemagasinet er det spesifikt ytterposen i fiberstoff som er gjenstridig.

Både Utemagasinet og Jakt&Fiske vurderer at Helsport Spitsbergen først og fremmst er en sovepose som egner seg for turer der man har pakning med på pulk.

«Det relativt store pakkvolumet og høy totalvekt gjør at den komplette posen nesten krever at du pakker i pulk»

Alternativer

 • Rab Expidition 1200
 • Helsport Rago X-trem
 • Helsport Svalbard

Sammendrag

Med Helsport Spitsbergen har Helsport laget en sovepose som ikke bare er for de kaldeste vinternettene og ekspedisjoner til polarstrøk, men som også kan brukes som 3-sesong sovepose. Men størrelsen og vekten gjør den mindre velegnet for turer med ryggsekk, men mer egnet for pulkturer. Og da har vi ikke snakket om prisen. Det finns billigere alternativer, som også egner seg for kalde vinternætter i tøffe forhold.

Rab Expedition 1200

 • Sovepose for kaldeste og mest krevende forhold
Butikk Pris Read more
11.999,00 NOK ➜ Les mer

Rab Expedition 1200 er en ekspedisjonssovepose laget for de kaldeste og mest krevende forhold. Med sin høye komforttemperatur, gode isolasjon og innovative løsninger regnes den som en av de beste ekspedisjons- og vintersoveposene på markedet. Den er i direkte konkurranse med Helsport Spitsbergen for beste “ekstrem sovepose” på markedet akkurat nå.

Komfortabel og romslig

Soveposen har et gåsedunfyll på hele 1200 gram. Dunet har ekstra høy fill power på 850+, noe som gir god varmeeffektivitet i forhold til vekten på 1890 gram med trekk.

Den er formet som en mummy-pose med god isolerende varmekrave. Dette gir optimal passform og hindrer varmetap. En toveis glidelås på venstresiden gjør det enkelt å komme inn og ut av posen.

Det romslige designet er et pluss, da det gir mulighet til å ha på seg klær inne i soveposen. Komforttemperatur er oppgitt helt ned til -35 grader celsius.

Vurdering fra Jakt & Fiske

I testen til Jakt & Fiske beskrives Rab Expedition 1200 som “komfortabel og varm pose for de kaldeste vinternettene”.

Den romslige passformen gjør at man kan ha på seg ekstra klær eller bytte inne i posen. Samtidig oppleves den som spenstig og former seg godt rundt kroppen.

«Komfortabel og varm pose for de kaldeste vinternettene. Romslig passform gjør det mulig å sove komfortabelt med dunjakke eller andre ekstra plagg på kroppen. Det er også god plass i fotboks til ekstra klær eller store lobber»

Hette, krave og glidelås trekkes fram som gode løsninger som beskytter mot varmetap. Også materialkvaliteten roses.

Jakt & Fiske gir terningkast 4 av 6 mulige poeng. Eneste trekk er prisen, som er høy sammenlignet med billigere alternativer.

Vurdering fra Utemagasinet

Utemagasinet gir terningkast 9 av 10 mulige poeng, og beskriver Rab Expedition 1200 som en sovepose i “verdensklasse”.

Den romslige passformen gjør at man kan bytte klær inne i posen. Samtidig trekkes den høye dunspensten fram, som gir god opplevd komfort.

«Rab Expedition 1200 er en solid vintersovepose for de kaldeste nettene. Om du mot formodning skulle fryse likevel, er det god plass til å ta på ekstra plagg inni soveposen»

Det eneste minuset som trekkes fram er at strammesnoren ved nakken kan oppleves litt ubehagelig.

Alternativer

Noen alternativer i samme klasse er:

 • Helsport Spitsbergen X-Trem
 • Exped Ultra Xp

Oppsummering

Rab Expedition 1200 får svært gode skussmål i tester, med høy komforttemperatur, lav vekt og gjennomtenkte løsninger. Den regnes som en av de beste ekspedisjons- og vintersoveposene på markedet. Anbefales for kalde ekspedisjoner og vintereventyr der vekt og plass er viktig.

Sea to Summit Alpine III

 • Varmest per vekt
 • Terningkast 5 hos Jakt&Fiske
Sea to Summit Alpine III

Sea To Summit Alpine III utmerker seg ved å gi ekstremt mye varme i forhold til vekt og størrelse.

Ifølge testen til Jakt & Fiske gir denne soveposen mest varme med lavest pakkvolum av alle posene i testen. Alpine III veier bare 1999 gram, med et volum på 25×40 cm.

Soveposen har hele 1250 gram gåsedunfyll med 850 fill power. Dette gir ekstremt god varmeeffektivitet. Komforttemperaturen er oppgitt til -29 grader celsius og t-limit helt ned til – 40 c.

De 1250 gramene med dun av topp kvalitet gjør at Alpine III kan ha en lav totalvekt, men likevel isolere ekstremt godt. Det høye duninnholdet gir også god spredning og fyll i alle kamre i soveposen.

Den slanke mumi-formen gjør at Alpine III passer best til slanke personer. For damer kan passformen oppleves som i trangeste laget.

«En svært varm og komfortabel vinterpose. Litt snau passform, men dette er til gjengjeld den posen i testen som gir mest varme med lavest pakkvolum»

Jakt & Fiske trekker fram det effektive kompresjonstrekket med fire remmer. Dette gjør at soveposen tar veldig lite plass, tross det kraftige dunfyllet.

Nakkekrave, hette og fotboks med ekstra isolasjon bidrar til å holde varmen godt inne i posen. Det vanntette ytterstoffet hindrer også fuktighet utenfra.

Alternativer

Noen alternativer i samme klasse er:

 • Helsport Spitsbergen X-Trem
 • Exped Ultra Xp

Oppsummering

Oppsummert ser Sea To Summit Alpine III ut til å være det ultimate valget for deg som vil ha minst mulig vekt og volum, men likevel ekstremt god varme. Perfekt for turer der hver gram teller.

Kjøpsguide: Vintersoveposer

En god vintersovepose er svært viktig for å holde varmen på kalde vinterovernattinger ute. Her er noen tips til hva du bør tenke på når du skal kjøpe vintersovepose:

Isolasjon og temperatur

 • Dun gir best isolasjon, mens syntetisk fungerer bedre i fukt.
 • Høy dunspenst (f.eks. 800 cuin) gir bedre varmeeffektivitet.

En viktig faktor er selvfølgelig isolasjon og temperaturgrense. Sjekk komforttemperatur og nedre temperaturgrense fra produsenten. Komforttemperaturen bør ligge godt under forventet minimumstemperatur på turen.

Dun gir den beste isolasjonen per vekt og volum, mens syntetisk fyll fungerer bedre i fuktig miljø. Dun med høy fill power, for eksempel 800 cuin, har bedre varmeeffektivitet enn dun med lavere fyllkraft.

Størrelse og passform

 • Test gjerne soveposen i butikk for passform.
 • Det bør være rom til å ha på seg klær, men ikke for mye ekstra luft.
 • Sjekk lengde og skulderbredde passer kroppen.

Prøv gjerne soveposen i butikken for å teste passformen. Den bør være romslig nok til å ha på seg noe klær, men ikke så stor at det blir mye luft som må varmes opp.

Undersøk at lengde og skulderbredde passer din kroppsstørrelse. En for trang sovepose begrenser bevegelsesfriheten.

Vekt og pakkestørrelse

 • Lavere vekt og volum er bedre, men går ofte på bekostning av isolasjon.
 • Dunposer er mer kompakte enn syntetiske alternativer.
 • Kompresjonstrekk gjør soveposen mindre i sekken.

Lavere vekt og pakkestørrelse er alltid en fordel, så lenge det ikke går utover isolasjonsevnen. Dunposer er mer kompakte enn syntetiske alternativer.

Kompresjonstrekk gjør at soveposen tar mindre plass i sekken. Dette er praktisk på turer der hver centimeter i sekken teller.

Funksjonalitet

 • Varmekrave, hette og glidelås bør gi god beskyttelse mot varmetap.
 • Romslige soveposer gjør det enklere å skifte klær om natten.
 • Vurder løsninger som armåpninger og sentrert glidelås for praktisk bruk

Sjekk at varmekrave, hette og glidelås gir god beskyttelse mot varmetap. Romslige soveposer gjør det enklere å skifte klær eller ta på seg ekstra lag inni posen om natten.

Praktiske løsninger som armåpninger og sentrert glidelås øker brukervennligheten i kalde forhold.

Pris

 • Betaler du mer får du ofte bedre kvalitet, men det trenger ikke alltid være tilfellet.
 • Sammenlign pris, vekt og temperaturgrense for å finne best verdi.

Høyere pris gir som regel bedre kvalitet, men ikke alltid. Sammenlign pris, vekt og temperaturgrense på ulike modeller for å finne den beste verdien.

Vedlikehold

 • Impregnert dun og vanntette materialer reduserer fuktproblemer.
 • Riktig oppbevaring og vask er viktig for levetid.

Impregnert dun og vanntette materialer reduserer problemer med fukt. Riktig oppbevaring og vask er også viktig for soveposens levetid.

Les denne artikkelen på andre språk:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen