Flyndrefiske – slik fisker og fanger du flyndre fra land og båt

Uanset om du er rutineret fisker eller nybegynder er flyndrefiske artigt. Perfekt for både barn og voksne, for nybegynnere og erfarne. Dette er en form for fiske som alle liker, særlig om sommeren og været er bra, men du kan fiske flyndre året rundt.

Let å lære, koselig og afslappende. Og så smaker flyndre fantastisk, fra fangst til middagsbordet samme kveld, med smørsaus og tyttebær, mmmm.

Her får du mine bedste fif til at få flyndre på kroken og på stekepannen!

Anbefalt fiskeutstyr:

Du kan lese mere om hvilket fiskeutstyr du trenger nedenfor.

fladfisk

Flyndre

  • Sesong: Hele året, best August til Oktober
  • Utstyr: Takkel med agn
  • Spises: Stekt, bakt eller dampet

Flyndre er en ypperlig matfisk, også for deg som ikke er så glad i fisk. Den er enkel å tilberede – det er bare å flå av skinnet og steke den i pannen – og servere med smør og poteter. Flyndre får en sprø stekeskorpe og smaker rett og slett fantastisk, spesielt rødspette og piggvar, som er to av de 16 flyndreartene vi har i Norge.

I dagligtale bruker vi «flyndre» om så forskjellige fisk som skrubbe, rødspette, kveite, sandflyndre, piggvar, slettvar m.fl., men hvis du skal fiske etter dem, er det viktig at du kan skille dem fra hverandre. Det er nemlig stor forskjell på hvor de lever og hvordan du fanger dem. For eksempel lever piggvar i grunt vann med sandbunn, mens kveite lever på store havdyp.

I denne artikkelen skal vi fokusere på (sand)flyndre, skrubbe og rødspette. De store kveitene og jegeren – piggvaren – skal vi ta for oss i et annet innlegg.

Flyndre tilhører familien flatfisk, som har fått navnet sitt fordi den er flat. Fisken svømmer faktisk på siden som en vanlig fisk når den er ung, men med tiden vandrer øynene over til den andre siden, slik at begge øynene er på samme side. Ja, havet er en merkelig verden! Men jo, flyndren er tilpasset til å ligge trykket flat mot bunnen og vente tålmodig på byttet sitt, som kan være småfisk, børstemark og annet bytte. Derfor fisker vi flyndre på bunnen hvor vi presenterer den for agn som lokker den til å bite.

Flyndrefiske kan foregå fra land, på brygge og fjære, eller fra båt. I dype fjorder med bratte fjellsider er det ofte lettest å fange flyndre fra båt, mens på steder med fjære og sandbunn er det ypperlig for fiske fra land.

Flyndrefiske med bunnmeite, takkel, og agn

paternoster

Den soleklare vinneren når det gjelder fiske for flyndre er bunnmeite med takkel og agn som for eksempel mark, sild eller reker.

Et flyndretakkel er et stykke snøre med to kroker og et blylod i enden. Krokene kan være enkle eller de kan ha perler og spinneblad for aktivt fiske.

Fisker man fra båt vil man typisk ha mer avanserte takkel, med perler og spinneblad.

Når man fisker fra bryggen og i fjæringen kan det være bedre å fiske med enkle takkel hvis det er mye tang og vegitasjon i vannet. Fisker du på bar sandbunn eller blandingsbunn kan det derimot være en super metode å fiske med spinnerblad.

I Danmark på danskekysten, hvor jeg har fisket mye, er det ofte fin sandbunn og her er aktivt fiske med takkel veldig effektivt. Men også i Norge finnes det mange gode muligheter.

På krokene må du ha agn, ellers får du ikke mye napp!

Og her er børstemark den store favoritten i min erfaring. Børstemark er uimotståelig for flyndre og rødspette, for det er den naturlige spisen, men også andre typer mark som sandorm er meget effektivt.

Imidlertid kan det være vanskelig å oppdrive børstemark, særlig om du ikke bor nær en butikk som selger fiskeutstyr. På Facebook kan du i grupper for lokalt fiske noen ganger finne folk som selger mark.

Hva spiser flyndre? Velg det beste agnet

Om jeg skulle lage en liste i prioritert rekkefølge med hvilket agn som flyndre liker best, da ville jeg gjøre som dette:

  • Børstemark
  • Sandorm
  • Reker
  • Makrel
  • Sild
  • Blåskjell

Jeg har fisket med både børstemark, stykker av sild og reker, og konklusjonen er klar: Børstemark er best, men også det vanskeligste og dyreste å få tak i. Reker er nesten like effektive for meg, men siden mesteparten av fiskingen har foregått i Danmark, kan jeg ikke garantere at dette også gjelder for Norge.

Børstemark

Børstemark er det jeg har hatt mest suksess med. Det er noe med denne marken som får flyndren til å gå bananas, og det tar sjelden mange sekunder fra du kaster ut før du får napp. Utfordringen er imidlertid å få marken til å bli sittende på kroken. Det er ikke alltid like lett! Børstemarken er skjør og tåler ikke mange napp og turer opp og ned i sjøen. Derfor er det viktig å maksimere bruken av hver enkelt mark.

Børstemark kan virke litt skremmende hvis du ikke har prøvd det før, og de har en stygg vane til å bite. Det er ikke noe å bekymre seg for heldigvis siden de er små, men hvis du synes det er ubehagelig å sette på en vanlig mark, vil det nok bli en utfordring med børstemark! Øvelse gjør mester, så ta steget og prøv. Sett kroken gjennom munnen på marken, da sitter den fast mye bedre, men den vil dø litt raskere. Det er likevel å foretrekke fremfor fort å miste agnet.

Sandorm

Sandorm er et annet effektivt agn for fiske etter flyndre, men også sjøørret og andre fisk.

Det brukes ikke så ofte til flyndre etter min erfaring, kanskje fordi børstemark er mer robust og enklere å kjøpe.

Man kan visst nok finne sandmark selv ved å se etter de små pyramidene de lager på stranden. Det er sandmarken som skyver sand gjennom kroppen og opp til overflaten. I Norge er dette ikke så vanlig, men i Danmark og land med lange sandstrender, er dette en fin måte å finne dem på.

Reker

Reker er nok favoritten min. De er ikke fullt så effektive som børstemark, men de har én veldig stor fordel. De får de minste flyndrene unna, siden de ikke klarer å bite over byttet. Så når du får napp er det ofte en god størrelse fisk du får.

Du kjøper reker på butikken. Helt vanlige frosne skallreker. Ta med 10-20 stk på fisketuren (til 1-2 personer) og tin dem før du skal fiske. Reker har en svært sterk lukt, så glem dem ikke igjen i bilen eller boksen.

Du setter dem på kroken ved først å knekke av hodet. Deretter kroker du dem som med et sildestykke, altså først utenfra og gjennom skallet, så innenfra og ut gjennom skallet. Prøv å gjemme kroken inni reka. Det er en veldig effektiv metode.

Sild

Sild er også noe flyndre gjerne spiser, men ikke med den samme glupske appetitten som for børstemark og reker.

Det er sjelden napp på en krok med sild som bare ligger i vannet, men hvis du har et takkel med spinnerblad, og fisker aktivt med det, kan du få napp. Jeg mener likevel ikke det er verdt tiden, med mindre du ikke får tak i børstemark eller reker.

Du kan få et par ferske sildfileter i fiskebutikken eller fange dem selv om høsten. Det er betydelig billigere enn børstemark.

Erfarne flyndrefiskere anbefaler at du salter silden dagen før du skal fiske. Dette hjelper på to måter: Silden blir fastere og sitter bedre på kroken, og saltet får fram aromaer som tiltrekker flyndre. Bare tenk på hvor kraftig saltet fisk kan lukte!

Å sette sildstykket på kroken er veldig enkelt. Start med å føre kroken gjennom skinnsiden, så ut og tilbake igjen. Prøv å la krokspissen være litt dekket av sild, slik at fisken ikke merker den med en gang.

Hvordan fiske etter flyndre?

Når vi snakker om flyndrefiske, er det stor forskjell på om vi fisker fra land eller båt, men uansett hvilken type fiske vi driver med, bruker vi typisk de samme takkelene. Valg av takkel er en viktig beslutning, og hvis du er en erfaren flyndrefisker, kan du vurdere å lage ditt eget takkel. På lenken kan du lese Asgeir Alvestad sin guide til det.

Takkel med perle og spinnerblad

Det klassiske enkle flyndretakkelet med agn er svært populært, men det finns også mange som sverger til mer avanserte takkel med perler og spinnerblad. Tanken er at du skal fiske agnet med bevegelse. Kast ut, la takkelet ligge stille, dra inn litt, la det ligge i ro, dra inn igjen, og så videre. Dette gjelder om du fisker fra land. Om du fisker fra båt, vil drivfiske typisk være den mest effektive metoden, hvor takkelet driver over bunnen og gir agnet bevegelse.

Hvis du velger et slikt takkel med perler og spinnerblad, bør du altså fiske det med bevegelse. Det har ikke mye effekt om det bare ligger stille på bunnen. Spinnerbladet trenger bevegelse for å skape strømninger og lyd. Når du fisker med bevegelse, skaper det også mer interesse for «kjedelig» agn som sild, mens du sjelden trenger det for børstemark.

Flyndrefiske fra land

Når det så kommer napp, ser du det ved at stanga bøyer seg og da hopper du opp og gir motdraget. Det er fortsatt en fin måte å fiske på, særlig hvis du bruker flere stenger, men etter mitt vesle vett er det ikke det mest effektive.

I stedet vil jeg råde deg til å fiske aktivt og holde stangen i hånden hele tiden. Da merker du alle de små nappene og er klar til å gi et – lite – mothugg.

Bruk skarpe kroker! Hvis du begynner å få mange napp uten å få fisken på, kan det være du må skifte ut krokene dine, de blir ganske fort sløve.

Til slutt, det øker sjansen din å ta med to eller flere stenger.

Flyndrefiske fra båt

Når du fisker fra båt, har du den store fordelen at du kan fiske på dybder der voksne flyndrer og rødspetter trives. Det vil typisk være på dybder fra 20 til 50 meter, dybder som er vanskelige å fiske effektivt fra land.

Flyndrefisk foretrekker en variert sandbunn, så dette er det første du må tenke på. Hvis du ikke er kjent i området, kan du studere sjøkart eller bruke ekkolodd for å finne et passende sted å senke snøret. Se etter områder med lavvann og sandbunn, som strekker seg ut i sjøen.

Teknikken med båtfiske er lik fiske fra land. Du bør fiske med en såpass myk stang at du ser små napp og nøkk i stangen, ettersom selv større flyndrer kan være forsiktige før de tar agnet.

Når du fisker flyndre, trenger du ikke å bekymre deg for å holde deg på ett sted, tvert imot er bevegelse og drift veldig effektivt. I videoen nedenfor kan du se opptak med Waterwolf, hvor en flyndre jakter et agn over en lang strekning. Flyndren gjemmer seg på bunnen, men den er en jeger og den er ikke lat som torsken:

Oppbevaring og spise

fladfiskspise

Flyndre er en smakfull og enkel fisk å rense og tilberede. Jeg foretrekker å avlive fisken straks den kommer ombord og deretter legge den i en bøtte med vann. Generelt er det best å rense fisk så fort som mulig, men flyndre har så vidt jeg vet ikke farlige parasitter (som for eksempel sildeorm og torskeorm), så det er ikke fullt så viktig.

Å rense en flyndre er enkelt. Skjær av hodet etter at du har kuttet over gjellene, og ta bort innmaten. Det er ikke mye innmat i en flyndre, og mesteparten er begrenset til den ene siden av fisken. Enkelt og uten rot. For å steke fisken må du trekke av skinnet, noe som krever en tang. Gjør et lite snitt i skinnet, enten ved halen eller først på fisken, grip så med tangen og dra av skinnet. Det løsner ganske lett uten å skade kjøttet hvis du gjør det riktig.

Flyndre bør tilberedes i stekepanne eller dampes. Smør i pannen og varm opp, legg deretter fisken i panna i et par minutter, snu den, og vips har du en lekker, veldig god filet som enkelt glir av benet. Det smaker ypperlig og krever ingen store bevegelser på kjøkkenet. Husk at det ikke er så mye kjøtt på en flyndre som det kanskje kan se ut som!

Läs videre

Skroll til toppen