Assault Bike og Airbike – Best i Test 2023

Assault bike, også kjent som air bike, er helt rått for kondisjonstrening. Den er perfekt for tøff intervalltrening, men fungerer like bra til vanlig kondisjon.

Jeg bruker assault bike nesten hver gang jeg trener, spesielt når jeg vil kombinere styrketrening med å forbrenne kalorier. På bare 15 minutter forbrenner jeg 300 kalorier på sykkelen. Sånn får jeg trimmet kondisjonen effektivt inn i en travel hverdag.

Basert på 20 års treningserfaring, og ikke minst masse tidligere blogging om trening, har jeg testet og funnet de beste assault bike-modellene:

Assault bike test – her er de beste i 2023

Her er mine anbefalinger av de beste assault bikes. Her er det bare snakk om gode merker og produkter. Jeg har plukket ut modeller som er laget for hjemmebruk, men også noen som egentlig er designet for proffmarkedet. Disse kan du garantert også få mye glede av hjemme.

Assault Airbike Classic

 • Best for hjemmebruk
 • Stort svinghjul
 • Kan bare kobles til Polar
Assault Airbike Classic
Butikk Pris Read more
12.700,00 NOK ➜ Les mer

Assault Airbike Classic er, som navnet tilsier, klassikeren. Dette er airbike-sykkelen som startet hele trenden, og et veldig godt valg for deg som vil ha originalen. Den originale Assault Airbike med stor 68,5 cm vifte.

Den fins også i to andre versjoner, nemlig Pro og Elite, som du kan se under her. Disse kan du også kjøpe hos flere norske forhandlere.

Gir ubegrenset motstand og er velegnet til intervalltrening. Har LCD-display med Pulsmåling fra Polar. 5 års garanti på ramme. En stabil og driftssikker modell.

Dette er helt klart den jeg ville kjøpt til hjemmebruk. Den er full størrelse og gir full effekt.

Med 44 kg er den letteste i testen. Det eneste negative er kanskje at den ikke er fullt så stabil som noen av de tyngre modellene i testen. Men så lenge du ikke er veldig voldsom i bruken, bør det gå bra. Maksimal brukervekt er 136 kg.

En annen liten ulempe er at den ikke kan kobles til Bluetooth, bare pulsbeltet fra Polar. For meg er ikke det et stort problem, men hvis du gjerne vil kunne tracke forbrente kalorier i f.eks. Apple Helse eller Garmin Connect, så blir det et ekstra trinn.

Assault Fitness AssaultBike Pro X

 • Best i Test
 • Stort svinghjul
 • Kan kobles til Bluetooth og ANT+
Assault Fitness AssaultBike Pro X
Butikk Pris Read more
16.165,00 NOK ➜ Les mer

Den litt tøffere, litt råere versjonen av Assault Airbike. Assault Fitness sin nyeste modell med dobbelremsystem for lydløs drift. Har polstret sete og justerbar sal. Bluetooth og ANT+ på displayet. Ser ut til å være en veldig god oppgradering fra Classic-modellen.

Her får du en mer robust versjon av Classic-modellen. Pro X veier 56,3 kg, som er over 10 kg mer enn Classic. Den maksimale tillatte brukervekten er fortsatt de samme 136 kg.

En annen stor fordel sammenlignet med Classic er at denne kan kobles til med Bluetooth og ANT+, så du kan koble den til de fleste aktivitetsbånd osv.

Spirit AB900

 • Bra alternativ

Spirit AB900 er en enkel og driftssikker airbike til en veldig god pris. Den har et stort 68,5 cm svinghjul som de dyrere Assault-modellene, så man får maksimal luftmotstand og dermed effektiv trening.

AB900 har et enkelt LCD-display med program for intervalltrening og pulsmåling kompatibel med Polar. Det er justerbar sal og mulighet for å fokusere enten på ben eller armer.

Det kompakte stålstellet har 5 års garanti, så her får man god kvalitet for pengene. AB900 passer godt for mindre treningssentre, foreninger og hjemmebrukere med begrenset budsjett, som likevel vil ha en solid airbike med god treningskvalitet.

Schwinn AD6

 • Mindre svinghjul
 • God for hjemmebruk
Schwinn AD6
Butikk Pris Read more
10.790,00 NOK ➜ Les mer

Schwinn AD6 er en rimelig airbike for nybegynnere og hjemmebruk. Den har et mindre svinghjul enn de dyrere modellene, så man får ikke helt den samme luftmotstanden. Til gjengjeld er prisen deretter.

AD6 har et enkelt LCD-display som viser tid, distanse og kalorier. Det er holder til vannflaske og mulighet for pulsmåling.

Selv om dette er en budgetmodell, får man fortsatt trent hele kroppen. AD6 passer nok best til lettere intervalltrening og nybegynnere. Den kraftfulle treningen krever et større svinghjul.

Med 1 års garanti på rammen er dette ikke en airbike for intensiv kommersiell bruk. Men til prisen er AD6 et fint kjøp for hjemmetrening og semiprofesjonell bruk.

Schwinn AD8

 • Stort svinghjul
 • God for hjemmebruk
Schwinn AD8
Butikk Pris Read more
20.700,00 NOK ➜ Les mer

Schwinn AD8 er et godt alternativ til de dyrere Assault-modellene. Den har et større svinghjul enn AD6, så du får mer motstand og dermed bedre trening.

AD8 har ni treningsprogrammer, blant annet intervalltrening. Den har LCD-skjerm med pulsmåler som fungerer med Tunturi- og Polar-pulsklokker.

Rammen er solid nok til kommersiell bruk, med 5 års garanti. AD8 passer derfor bra for mindre treningssentre, idrettslag og semiprofesjonelle brukere som vil ha kvalitet uten å betale det aller meste.

Sammenlignet med en Assault Classic får du litt mindre skjerm og kortere garanti for pengene. Men til gjengjeld en veldig stabil airbike som tåler hard daglig bruk.

Rogue Echo Bike

 • Amerikansk kvalitet

Rogue er et amerikansk merke som er veldig populært i USA, der de vinner tester på løpende bånd når det gjelder hjemmetreningsutstyr.

Det høres kult ut, men dessverre er det så vidt jeg vet ingen norsk forhandler av Rogue per nå. Så hvis du vil ta sjansen på Rogue, må du inn på deres europeiske nettside og se om de sender til Norge – og til hvilken pris.

Rogue Echo Bike er Rogue Fitness sitt bud på en premium airbike til kommersiell og profesjonell bruk.

Den er bygget med en robust stålramme belagt i rustbeskyttende pulverlakk. Svinghjulet er på 60 cm, så det er god plass til beina.

Echo Bike har en avansert LCD-skjerm med Bluetooth og ANT+ for pulsmåling og tilkobling til apper. Det er innebygd 8 treningsprogrammer, inkludert intervalltrening.

Bremsesystemet er magnetisk motstandsstyrt, så man får en helt jevn og gnidningsfri trening. Det gjør også sykkelen stort sett lydløs i bruk.

Med 3 års garanti på ramme og 1 år på øvrige deler, er Echo Bike beregnet på intensiv bruk i sentre og større treningsfasiliteter.

Det er en dyrere airbike, spesielt med tanke på at den ikke selges i Norge per i dag (dyr frakt). Men til gjengjeld får man maksimal ytelse, holdbarhet og avanserte funksjoner for pengene. Et solid premiumvalg for profesjonelle.

Hva er en assault bike?

En assault bike er en type treningssykkel med luftmotstand. På avstand kan den minne om en litt underlig, velt-petter-aktig treningsykkel.

Men i motsetning til en vanlig treningssykkel bruker du også armene dine til å dra og skyve, og trener dermed både over- og underkropp.

Når du kommer nærmere blir det imidlertid tydelig at dette er noe annet.

En assault bike skiller seg fra en vanlig treningssykkel på flere måter:

 • Den har et stort svinghjul som gir luftmotstand
 • Den har lange håndtak som er festet til svinghjulet
 • Den har kun ett motstandsnivå – og det er tungt

Når du setter deg på en assault bike for første gang, vil det første du legger merke til være hvor tungt det er å trå i pedalene.

Det er nemlig bare ett motstandsnivå, og det er tungt! Det krever innsats og strev for å få viften i svinghjulet til å rotere.

Og så skjer det interessante, akkurat som på en roingmaskin, at jo raskere du trår jo tyngre blir det. På denne måten er det altså din egen innsats som bestemmer hvor hard økten blir.

Man kan sykle litt sakte på en assault bike, men motstanden er for tung til å sitte og padle som på en vanlig treningssykkel. Med andre ord får du uansett en god treningsøkt, om du vil eller ikke.

Supereffektiv – men skånsom – trening

En assault bike er en ekte wattmaskin, forstått på den måten at kraften du kan produsere er veldig høy her – og derfor kan du forbrenne et høyt antall kalorier per minutt.

Hvorfor det? Fordi kroppen din er en biologisk maskin, og jo høyere energi den kan produsere, målt i watt, jo mer tærer den på fettreservene. Det er altså god grunn til å sikte mot å maksimere watt i treningen.

Grunnen til at man kan forbrenne masse watt på en assault bike ligger i dens geniale design, hvor det ikke kreves mye teknikk for å gi maks gass.

Du sykler og drar og skyver i håndtakene, og svinghjulet er så tungt at du bare kommer opp i 40-60 omdreininger i minuttet. Altså hopper du i salen som en gæren på en spinningssykkel og du trenger ikke ha kontroll på teknikken i en roergometer.

Det er dette – at det er så enkelt å gi full gass – som gjør en assault bike genial. For på denne måten kan du bruke energien på å forbrenne kalorier, ikke på å få vondt i ryggen på roergometeret eller i knærne på løpebåndet.

For meg har assault bike blitt den foretrukne maskinen for kondisjonstrening, og selv om jeg er gammel roer setter jeg stor pris på den effektive treningen her.

Hvilken assault bike bør jeg velge?

Det er selvfølgelig det gode spørsmålet, som jeg har satt meg fore å besvare her. La meg først forklare litt om min bakgrunn.

Jeg har ikke en imponerende tittel eller vitnemål, men har til gjengjeld masse praktisk erfaring. Jeg har trent i 20 år og drev i 5 år en av Norges mest besøkte nettsider for testing av treningsutstyr – TreFakta.no. Gjennom dette arbeidet testet jeg veldig mye treningsutstyr.

Jeg har vært ute hos forhandlere og produsenter for å faktisk prøve de maskinene som ellers bare er et produktbilde, noen spesifikasjoner og en pris.

Så jeg vet en del om kvalitet, utvalg og pris – og hvordan dette henger sammen.

Unngå de billigste modellene – de mangler kvalitet

Mange blir overrasket over hvor stor forskjell det er på maskinene de kjenner fra treningssenteret, og maskinene som er tilgjengelig for hjemmebruk.

Kort sagt, de billige produktene er ofte noe skrap. Ikke verdt pengene, ingen videresalgsverdi, hold deg unna.

Hvis du skal kjøpe treningutstyr, gå for noe av høy kvalitet – enten det er nytt eller brukt. Da kan du også selge det videre senere.

Når det gjelder assault bikes betyr dette å kjøpe et merke som Schwinn eller Assault eller Rogue. Eventuelt kan du se etter norske merker som Abilica, som lager noen gode kopier. Men hold deg unna det billige skrapet, som ofte markedsføres under navn som Titan eller lignende. Hvis det selges i en varehuskjede skal du IKKE kjøpe det.

Problemet med de billige modellene er at de ofte er laget i for lette og dårlige materialer. De føles for lette, for skjøre – og det er de ofte også. Spesielt når du legger så mye kraft i det, slik man gjør med en assault bike.

En tommelfingerregel er å se på vekten av maskinen, både svinghjul og totalvekt. Jo tyngre, jo bedre – i hovedsak.

Kjøp fra en forhandler som har reservedeler

Husk også at disse billigmodellene ikke akkurat har reservedeler på lager. Det er ofte veldig vanskelig å finne reservedeler til de billigste modellene, og da er det surt for da er maskinen faktisk ubrukelig.

Derfor anbefaler jeg på det sterkeste å kjøpe assault bike hos en troverdig norsk forhandler av treningsutstyr, ikke i en nettbutikk i utlandet.

Les denne artikkelen på andre språk:

Om forfatteren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen